Η μελισσοκομία κατά την αρχαιότητα

hellasgreena

Μέσα σε ήλεκτρο (κεχριμπάρι) καθώς επίσης και σε ανασκαφές γεωλόγων και παλαιοντολόγων ευρέθησαν απολιθώματα μελισσών. Η ηλικία ορισμένων εξ’αυτών περνά τα 80 εκατομμύρια έτη (Κρητιδική περίοδος). Η εμφάνιση τόσο στο μέγεθος αλλά και στα λοιπά γνωρίσματα δεν διέφερε με την σημερινή μέλισσα.

Σε σπήλαια στην Ισπανία βρέθηκαν τοιχογραφίες που έχουν θέμα τους τις μέλισσες (τρύγος) που η ηλικία τους φτάνει τις 9.000 χιλιάδες χρόνια πριν.

Στη Μινωική εποχή (3400 π.χ.) οι Κρήτες γνώριζαν την μελισσοκομική τέχνη. Είναι παγκοσμίως γνωστά τα προϊστορικά ευρήματα της Κνωσού (χρυσά σκουλαρίκια με μέλισσες).
Ο φιλόσοφος Δημόκριτος και ο ποιητής Ανακρέων απέδιδαν στο μέλι τη μακροζωία τους
Στην αρχαία Αίγυπτο όσο και στην Βαβυλωνία η μελισσοκομική τέχνη επιβεβαιώνεται από μνημεία, οβελίσκους, επιγραφές και τέμπλα που αναφέρονται στη μέλισσα.

Σε ανάγλυφο στο τέμπλο του Θεού Ρα (Ήλιος) περιγράφουν την εκμετάλλευση των μελισσών πριν από 2500 χρόνια. Οι Αιγύπτιοι από το 300 π.χ. ήταν οι πρώτοι νομάδες μελισσοτρόφοι. Μετέφεραν πάνω σε σχεδίες τα μελίσσια τους κατά μήκος του ποταμο

του ποταμού Νείλου εκμεταλλευόμενοι τις διάφορες ανθοφορίες και έφθαναν μέχρι το Κάιρο όπου πουλούσαν το μέλι. Το κύριο συστατικό της μυστικής συνταγής της ταρίχευσης που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι πιστεύεται ότι ήταν το μέλι.

Στην αρχαία Κίνα χρησιμοποιούσαν το μέλι και ως φάρμακο. Οι γυναίκες της ανώτατης τάξης της Κίνας χρησιμοποιούσαν ένα μείγμα από αιθέρια έλαια από γλυκά αμύγδαλα για την περιποίηση του δέρματος τους. Επίσης στην αρχαία Αίγυπτο και στην αρχαία Ελλάδα οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν το μέλι και το γάλα για να διατηρούν την ωραιότητα του δέρματος τους.
Εικάζεται ότι το νεκρό σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου μεταφέρθηκε στην Ελλάδα μέσα σε χρυσή σαρκοφάγο γεμάτη με μέλι
Κατά την ελληνική μυθολογία πρώτος δίδαξε την μελισσοκομική τέχνη στους ανθρώπους ο Αρισταίος γιος του θεού Απόλλωνα και της νύμφης Κυρήνης.

Ο Όμηρος αναφέρει το μέλι ως μία από τις κυριότερες τροφές. Το «μελίκρατον», μάγμα μελιού και γάλακτος, αναφέρεται στην Οδύσσεια ως ένα εκλεκτό ποτό. Η θεά Αφροδίτη, με μέλι, τυρί και κρασί μεγάλωσε τις ορφανές κόρες του Πινδάρου. Με την ίδια τροφή η Κίρκη σαγήνευσε και κράτησε τους συντρόφους του Οδυσσέα στο νησί της.

hellasgreeneJPG
Επιθεώρηση μελισσιών 

Ο Ιπποκράτης (462-352 π.χ.), πατέρας της Ιατρικής, συνιστά τη χρήση του μελιού σε ασθενείς και υγιείς.

Ο Αριστοτέλης (384-323 π.χ.) στη πραγματεία του «περί μελίσσης» αναφέρει για ένα άτομο μεγαλύτερο που υπήρχε μεταξύ του σμήνους των μελισσών που μπορούσε κανείς εύκολα να διακρίνει και το ονόμασε βασιλέα. Η πραγματεία του «περί μελίσσης» αποτέλεσε σταθμό για τη μελισσοκομία στην αρχαία Ελλάδα και σε όλον τον τότε πολιτισμένο κόσμο.

Ο φιλόσοφος Δημόκριτος και ο ποιητής Ανακρέων απέδιδαν στο μέλι τη μακροζωία τους.

Εικάζεται ότι το νεκρό σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου μεταφέρθηκε στην Ελλάδα μέσα σε χρυσή σαρκοφάγο γεμάτη με μέλι.

Οι Έλληνες αθλητές πριν και κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων έτρωγαν μέλι διότι είχαν διαπιστώσει ότι το μέλι ήταν πηγή ταχείας ενέργειας.

Το μελόνερο ή υδρομέλι ή υδρόμελι, μία συνταγή μελιού και ύδατος, ήταν το δυναμωτικό ποτό των αρχαίων Βρετανικών, Σαξονικών και Γερμανικών φυλών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.